Keuzeonderdelen

Bij zwemvaardigheid zijn er 8 verschillende keuzeonderdelen waar jouw kind aan kan meedoen. Veel van deze onderdelen zijn afgeleid van echte watersporten! Hieronder wordt elk onderdeel kort uitgelegd.

Heb je nog vragen, of wil je met jouw kind een keer komen kijken of meedoen dan kun je altijd contact opnemen met de coördinator ZV, zie hiervoor onze contactpagina.

Duiken (DK)

Als de kinderen de basis hebben van het diploma zwemvaardigheid 1 kunnen ze het onderdeel duiken kiezen. Met een duikfles op je rug naar de diepte van het zwembad. Dat is best spannend. Klik hier voor meer info!

Snorkelen (SN)

Iedereen kan zich bij snorkelen wel een voorstelling maken. De kinderen leren hier in het begin vooral om goed met het materiaal om te gaan. Hoe zet ik mijn duikbril op en hoe haal ik adem door de snorkel. Het is nog lastig genoeg. Daarnaast leren de kinderen allerlei oefeningen, bijvoorbeeld een hoekduik, een koprol en diverse manieren van het te water gaan.

Springen van de plank (SP)

Bij dit onderdeel leren de kinderen diverse sprongen en oefeningen van de kant en van de 1-meterplank. Om een goede nette sprong te maken is best moeilijk. Het is de bedoeling om met zo min mogelijk spetters in het water te komen. Dit is een technisch onderdeel.

Survival (SV)

Hierbij leert jouw kind eerst om vooral zichzelf en daarna anderen te redden onder allerlei omstandigheden in het water en vanaf de kant. Bij dit onderdeel wordt er veel met kleren aan gezwommen. Het is leerzaam en leuk maar ook best wel zwaar.

Synchroonzwemmen (SZ)

Dit is een technisch onderdeel. Wat dacht je van een balletbeen? Liggend op het water het been met mooie gestrekte tenen langs het andere been tot de knie optrekken en daarna uitstrekken. Blijf dan maar eens netjes aan de wateroppervlakte liggen.

Waterpolo (WP)

De kinderen leren hier bijvoorbeeld de polocrawl; borstcrawl met de bal. Ook leren ze diverse methodes om de bal uit het water op te pakken en te gooien. Ze leren ook schieten op een doel!

Wereldzwemslagen (WS)

Dit onderdeel kan jouw kind het beste pas kiezen als het zwemvaardigheidsdiploma 2 is behaald.
Northern kick, Spaanse slag en de Trudgeon zijn slagen die bij dit onderdeel geleerd worden. Sierlijk beweegt jouw kind zich door het water. Dit is een rustig en mooi onderdeel, maar onderschat het niet, het valt soms niet mee!

Zwemvaardigheid (ZV)

Een logisch vervolg op het C-diploma. Dit onderdeel bevat veel elementen.
* bekende slagen zoals de schoolslag en borstcrawl worden verbeterd en moeten over een langere afstand worden gezwommen.
* nieuwe slagen worden geleerd bijvoorbeeld de samengestelde rugslag en de vlinderslag.
Ook zitten er elementen in van keuzeonderdelen bijvoorbeeld Survival (gekleed zwemmen), Waterpolo (polocrawl) en Synchroonzwemmen (wrikken).