Alles wat je moet wanneer je voor het eerst een wedstrijd gaat zwemmen

 

Een goede voorbereiding voor de wedstrijd is van belang. Dit doe je niet alleen door goed te trainen, maar door je ook goed voor te breiden voor een wedstrijd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je niet een al te kort voor een wedstrijd een zware maaltijd eet en dat je een goede nacht rust hebt.

 

Wat neem je allemaal mee….?

 T-shirt(s), korte broek, badjas of trainingspak, om je spieren warm te houden

 Slippers of sportschoenen waar je niet op buiten loopt, zodat je geen koude voeten krijgt

 Drie of meer handdoeken, één voor en tijdens de wedstrijd, één voor na de wedstrijd en één kleine handdoek om het startblok droog te wrijven.

 Drinken bijvoorbeeld siroop, dextro, appelsap, maar geen koolzuurhoudende dranken tijdens de wedstrijd ivm boertjes

 Eten bijvoorbeeld een banaan, crackers, sultana geen chips tijdens de wedstrijd

 Spelletje, boek, computerspelletje is altijd leuk om bij je te hebben, om de tijd wat sneller te laten gaan.

 Zwemkleding heb je meerdere badpakken/zwembroeken neem deze mee zodat je een droge kan aantrekken, als je gezwommen hebt.

 Een grote sporttas waar je al je kleding in kan doen. Laat niets in de kleedkamer hangen, ivm stelen!!!!

 

Verzamelen

Op de uitnodiging van de wedstrijd staat altijd de tijd hoe laat we verzamelen. Heb je geen vervoer bij uitwedstrijden dan staat op de uitnodiging altijd een contactpersoon en kun je contact opnemen met de contactpersoon en aangeven dat je geen vervoer hebt, probeer eerst zelf wat te regelen., tevens geef je aan bij de contactpersoon of je rechtstreeks gaat.

 

Afwezig/Ziek op de wedstrijddag

Mocht je onverhoopt ziek zijn of afwezig wegens omstandigheden op de wedstrijddag, geef dit dan altijd telefonisch door aan de contactpersoon, zodat de coach en of ploegleiding niet onnodig op je staat te wachten. Ook kan worden gemaild naar [email protected].  Verder is het van belang dat wij je ook op tijd afmelden voor de wedstrijd. We hebben tot een half uur voor de wedstrijd de tijd om je nog af te melden anders krijgen we een boete.


 

 

Wat doe je als je in het zwembad bent aangekomen…………..???

Als eerste ga je omkleden, daarna ga je inzwemmen, gemiddeld zo’n 24 tot 32 banen (600-800 meter).

Bij het inzwemmen oefen je de slagen die je moet zwemmen in de wedstrijd. Oefen ook goed de start en de keerpunten, zodat je weet hoe de rand van zwembad voelt, bijvoorbeeld of de rand glad is.

Verder als je rugcrawl moet zwemmen tel dan goed hoeveel slagen je nodig hebt van de vlaggetjes tot de kant.

Ook is het belangrijk dat je twee of drie sprintjes trekt. Na de sprintjes ga nog even lekker uitzwemmen en dan droog je af en trekt je T-shirt en korte broek of trainingspak aan.

Als je moet zwemmen wordt je geroepen door de begeleiding en dan hoor je waar je de startkaart moet halen/ of op welke baan je startten en wat je moet zwemmen, dan heb je genoeg tijd om je voor te bereiden. Is het de eerste wedstrijd dan loopt de begeleider of coach mee om het allemaal uit te leggen. Zorg wel dat je altijd je badmuts en eventueel zwembrilletje bij de hand hebt.

 

 

Na de race …..!!!!!!

Als je gezwommen hebt ga je eerst langs de coach om je race te bespreken en je tijden eventueel door nemen, daarna ga je weer afdrogen en trek je een T-shirt/ korte broek of trainingspak aan en dan mag je best even langs je ouders maar vraag het wel eerst aan de begeleiding/ coach zodat wij weten waar je bent.

Als je alle afstanden gezwommen hebt en helemaal klaar bent dan wacht je tot iedereen klaar is en dan gaan we gezamenlijk weer naar huis. Bij uitzondering mag je eerder weg maar geef dit wel van te voren aan bij de begeleiding/ coach.

Bij een thuiswedstrijd wordt er verwacht dat we ook het zwembad opruimen en schoonmaken, doen we dit met zijn allen dan zijn we snel klaar en kunnen we allemaal naar huis.