Op het moment wordt de informatie op deze pagina ge-update voor volgend seizoen.

 

Hoe oud moet je zijn om waterpolo te kunnen spelen?

Je kunt met waterpolo beginnen als je zes jaar bent en je A  en B diploma’s hebt. Je begint dan bij de mini’s. Bij de mini’s speel je nog geen competitie. Wel wordt er elke maand een toernooi georganiseerd, waar je aan mee kunt doen. Zodra je acht jaar bent geworden, mag je competitie gaan spelen. Je gaat dan naar het pup<11 team. Je speelt daar in tot het jaar dat je 11 wordt. Hierna ga je naar pup<13. Hier mag je blijven spelen tot het jaar waarin je 13 wordt. Totaan de pupillen speel je in een gemengd team. Vanaf je 13 speel je of in een meisjes team of in een jongens team. Je hebt hier nog drie leefdtijdscategoriën, <15, <17 en <19. Afhankelijk van het beschikbare aantal spelers in dze leeftijdsklasse, kun je ook in je eigen leeftijdsklasse spelen.

Welke diploma’s moet je hebben?

Om waterpolo te kunnen spelen moet je in het bezit zijn van je A en B. Daarnaast raden wij je aan ook je C diploma te halen.

In welk team speel ik?

Afhankelijk van je geboortejaar speel je in het volgende team:

Geboortejaar Team
2006 en later Mini’s
2004 en 2005 Pupillen <11
2002 en 2003 Pupillen <13
2000 en 2001 Jongens/meisjes<15
1998 en 1999 Jongens/meisjes<17
1996 en 1997 Jongens/meisjes<19
1995 en eerder Senioren

Hoe groot zijn de teams?

Bij de mini’s en de pupillen<13 speel je in teams van 5. Dat wil zeggen 4 veldspelers en een keeper. Daarnaast zijn er natuurlijk wissels, want van een wedstrijd spelen word je moe. Een team bestaat maximaal uit 10 spelers. Vanaf de pupillen <15 speel je in teams van 7. Er zijn dan 6 veldspelers en 1 keeper. Ook hier zijn wissels, met een maximum van 6.

Waarom moet je zo’n raar capje op je hoofd?

Een capje heb je op je hoofd om je oren te beschermen. Als je een bal op je hoofd krijgt, kan dat best wel eens pijn doen. Door een capje te dragen zorg je ervoor dat je oren niet kunnen beschadigen. Verder staat er op het capje een nummer. Zo kan de scheidsrechter jou herkennen wanneer je bijvoorbeeld een doelpunt scoort.

Hoe lang duurt een wedstrijd?

Een wedstrijd heeft altijd 4 perioden. De duur van zo’n periode is afhankelijk van het niveau waar je op speelt. Bij de pupillen <11 duurt een periode 3 minuten, waarbij de tijd bij elke overtreding stil wordt gezet. Een pupillen <11 wedstrijd duurt dus 4 x 3 minuten. Bij de pupillen <13, jongens/meisjes <15, jongens/meisjes<17 en jongens/meisjes<19 een wedstrijd 4 x 4 minuten. Bij de senioren verschilt het per team afhankelijk van het niveau. Zo speelt dames 2 4 x 4 minuten en dames 1 en de heren teams 2 t/m 4 4 x 5 minuten. Heren 1 speelt zelfs 4 x 6 minuten.

Met wat voor een bal wordt er gespeeld?

Bij de mini’s wordt er met een mini bal gespeeld. Deze heeft een groene of gele kleur. De pupillen mogen ook wedstrijden met deze bal spelen, maar bij onze vereniging spelen de pupillen met een dames bal. Een dames bal is iets groter en zwaarder dan een mini bal. Ook de meisjes<15 en natuurlijk de dames spelen met deze bal. Vanaf jongens<15 spelen alle jongens/heren met een heren bal. Deze is nog een slag groter dan de dames bal en ook iets zwaarder.

Wat is de 30 seconden regel?

Wanneer je wat hoger gaat spelen, krijg je te maken met de 30 seconden regel. Deze regel zorgt ervoor dat er vaart in het spel blijft zitten. Wanneer een team de bal onderschept, krijgt dat team 30 seconden de tijd op een aanval op te zetten en te scoren. Wanneer deze 30 seconden voorbij zijn en het team heeft niet gescoord, gaat er een signaal en krijgt het andere team de bal. Nu heeft dit team 30 seconden de tijd om te scoren. De tegenpartij mag natuurlijk wel de bal afpakken. Wanneer zij de bal afpakken krijgen zij weer 30 seconden om te scoren.