Voor praktische informatie tijdens het seizoen omtrent de wedstrijden klik hier.

 

Hoe oud moet je zijn om waterpolo te kunnen spelen?

Je kunt met waterpolo beginnen als je zes jaar bent en je A  en B diploma’s hebt. Je begint dan bij de mini’s. Bij de mini’s speel je nog geen competitie. Zodra je negen jaar bent geworden, mag je competitie gaan spelen. Je gaat dan naar het
pup O11 team. Je speelt daar in tot het jaar dat je 11 wordt. Hierna ga je naar pup O13. Hier mag je blijven spelen tot het jaar waarin je 13 wordt. Vanaf je 15de speel je of in een meisjes team of in een jongens team. Je hebt hier nog twee leefdtijdscategoriën, O17 en O19. Afhankelijk van het beschikbare aantal spelers in deze leeftijdsklasses, kun je ook in je eigen leeftijdsklasse spelen.

 

Welke diploma’s moet je hebben?

Om waterpolo te kunnen spelen moet je in het bezit zijn van je A en B. Daarnaast raden wij je aan ook je C diploma te halen.

 

In welk team speel ik?

Afhankelijk van je geboortejaar speel je in het volgende team:

GeboortejaarTeam
2010 en 2011Mini’s (F)
2008 en 2009Pup O11 A & B (E)
2006 en 2007Pup O13 (D)
2004 en 2005Asp O15 (C)
2002 en 2003Jongens O17 (B)
1999 en eerderSenioren (H/Da)

 

Hoe groot zijn de teams?

Bij de mini’s en de pupillen<13 speel je in teams van 5. Dat wil zeggen 4 veldspelers en een keeper. Daarnaast zijn er natuurlijk wissels, want van een wedstrijd spelen word je moe. Een team bestaat maximaal uit 10 spelers. Vanaf de pupillen <15 speel je in teams van 7. Er zijn dan 6 veldspelers en 1 keeper. Ook hier zijn wissels, met een maximum van 6.

 

Waarom moet je zo’n raar capje op je hoofd?

Een capje heb je op je hoofd om je oren te beschermen. Als je een bal op je hoofd krijgt, kan dat best wel eens pijn doen. Door een capje te dragen zorg je ervoor dat je oren niet kunnen beschadigen. Verder staat er op het capje een nummer. Zo kan de scheidsrechter jou herkennen wanneer je bijvoorbeeld een doelpunt scoort.

 

Hoe lang duurt een wedstrijd?

Een wedstrijd heeft altijd 4 perioden. De duur van zo’n periode is afhankelijk van het niveau waar je op speelt. Bij de pupillen O11 duurt een periode 4 minuten, waarbij de tijd bij elke overtreding stil wordt gezet. Een pupillen <11 wedstrijd duurt dus
4 x 3 minuten. Bij de pupillen O13, aspiranten O15 en jongens O17 duurt een wedstrijd 4 x 5 minuten. Bij de senioren verschilt het per team afhankelijk van het niveau. Zo spelen Dames 2 t/m 4 en Heren 1 t/m 4, 4 x 5 minuten. Dames 1 speelt
4 x 6 minuten.

 

Met wat voor een bal wordt er gespeeld?

Bij de mini’s wordt er met een mini bal gespeeld. Deze heeft een groene of gele kleur. De pupillen spelen met een dames bal. Een dames bal is iets groter en zwaarder dan een mini bal. Ook de aspiranten O15 en natuurlijk de dames spelen met deze bal. Vanaf jongens O17 spelen alle jongens/heren met een heren bal. Deze is nog een slag groter dan de dames bal en ook iets zwaarder.

 

Wat is de 30 seconden regel?

Wanneer je wat hoger gaat spelen, krijg je te maken met de 30 seconden regel. Deze regel zorgt ervoor dat er vaart in het spel blijft zitten. Wanneer een team de bal onderschept, krijgt dat team 30 seconden de tijd op een aanval op te zetten en te scoren. Wanneer deze 30 seconden voorbij zijn en het team heeft niet gescoord, gaat er een signaal en krijgt het andere team de bal. Nu heeft dit team 30 seconden de tijd om te scoren. De tegenpartij mag natuurlijk wel de bal afpakken. Wanneer zij de bal afpakken krijgen zij weer 30 seconden om te scoren. Deze regel wordt gebruikt vanaf Aspiranten O15.