Toon van Haren Memorial

Toon van Haren was medeoprichter van zwemvereniging Aquarijn in 1970. In 1971 ging Aquarijn samen met de Watertor verder als één zwemvereniging onder de naam Aquarijn. In alle jaren dat hij lid was van het Aquarijn bestuur heeft hij zich volledig ingezet om de zwemsporters de beste mogelijke kansen te bieden om zich in de zwemsport in de breedste zin te ontplooien. Hij zorgde ervoor dat ieder gelijke kansen kreeg, zorgde voor een goede sfeer binnen de vereniging en zorgde dat Aquarijn binnen de kortste keren op het landelijke niveau bekend werd. Ook na zijn aftreden heeft hij zich altijd voor Aquarijn geïnteresseerd en is hij de vereniging, zij het dan op afstand, blijven volgen.

Om Toon van Haren in herinnering te houden heeft het bestuur besloten om de Toon van Haren memoriaal in te stellen. Deze memoriaal wordt uitgereikt aan die sporter/vrijwilliger van Aquarijn die zich op een of andere wijze heeft gemanifesteerd voor zichzelf, de zwemsport en voor Aquarijn.

Seizoen 2014-2015: Kees van Rooijen

Kees heeft sinds april 2004 zitting in het Bestuur van Aquarijn. Zijn functie als penningmeester pakte hij meteen serieus op. Niet lang na zijn aanstelling ging Kees zich bezig houden met commissies waar het even minder mee ging, Synchroonzwemmen, Waterpolo en Wedstrijdzwemmen. Het zal door zijn achtergrond, damesvoetbal, komen dat Kees is blijven hangen bij Synchroonzwemmen.

In november 2009 nam Kees voorzittershamer over van Peter Egtberts. Een rol die Kees al een half jaar vervulde. Door zijn externe contacten, Sportraad Nieuwegein, KNZB, Kring Utrecht, Gemeente Nieuwegein, Sportcafé, NV Sportinrichtingen Nieuwegein e.d. heeft Kees de zwemvereniging Aquarijn onder de aandacht gebracht van een ieder die het moest weten. Door zijn ‘werk’ binnen Synchroonzwemmen zorgt Kees er voor dat Aquarijn ook nationaal bekend word. Dat zijn de redenen waarom het Algemeen Bestuur, buiten Kees om, heeft besloten Kees van Rooijen de Toon van Haren memoriaal te overhandigen.

Seizoen 2013-2014: Nancy Roza

Wegens haar tomeloze inzet voor de commissie Schoonspringen van Aquarijn. Nadat Angelique en Sabine de Vroom in 2007 hadden besloten te stoppen, is Nancy gestart met haar carrière als hoofdcoach bij Aquarijn. Zij werd eindverantwoordelijk voor alle trainingen en trainers en zette de lijnen uit binnen de club. Dat heeft zij meerdere jaren met succes gedaan.
Nancy heeft meerdere springers van Aquarijn opgeleid én begeleid naar diverse NK’s, een EJK en een WJK. Daarnaast werden er goede resultaten behaald op Nationale en Internationale toernooien. Ook organiseerde Nancy leuke trainingskampen. Zo zorgde zij er altijd voor dat er serieus en hard getraind werd, maar er ook altijd tijd was voor veel plezier en lol.
In januari 2014 deed zich de mogelijkheid voor om als Nationaal Juniorencoach aan de slag te gaan. Standplaats Eindhoven. Dit is een betaalde functie en dat was niet meer te combineren met haar werkzaamheden bij Aquarijn.

Seizoen 2011-2012: Ramon de Meijer

In mei 2012 kondigde Ramon aan dat hij zou stoppen met Schoonspringen. Hij ontving de Memoriaal wegens:
– Het beoefenen van de Schoonspringsport voor een periode van 20 jaar. In die periode heeft Ramon deel genomen aan ongeveer 500 wedstrijden, Nationaal en Internationaal.
– Het behalen van 23 Nationale titels in diverse leeftijdscategorieën.
– Deelname aan 2 keer een EJK, 1 keer een WJK, 5 keer een EK, 2 keer een WK en 2 keer een Worldcup.

Beste resultaten:
* 2 keer een 8ste plaats op een EK, Synchroonspringen
* een 13de plaats op een WK, Synchroonspringen
* een 12de plaats op een EK individueel
– Tevens 8 keer Clubkampioen van Aquarijn

Seizoen 2010-2011: Gerrit de Vroome

Wegens het bereiken van een 25 jarig “dienstverband”. Gerrit werkt vanaf 1986 bij Aquarijn. Hij doet verschillende dingen binnen Aquarijn:
– Lesgeven bij Opleidingen (ABC en Zwemvaardigheid). Hij beoordeelt tijdens het afzwemmen, A, B , C en Zwemvaardigheid. Hij vindt het vooral leuk om bij ABC als ‘speaker’ aan het publiek uit te leggen wat de kinderen allemaal hebben geleerd. Daarnaast geniet hij er van om op zaterdag een grote groep te hebben bij Zwemvaardigheid Super. Hij laat hen één keer per jaar 40 banen zwemmen, één kilometer, en houdt de tijden van al die jaren bij.
– Bij Schoonspringen is hij official bij wedstrijden. Gerrit is mede verantwoordelijk voor het huidige niveau van het Schoonspringen binnen Aquarijn.

Seizoen 2008-2009: Chantal Boonacker

Vanaf 1997 zwemt Chantal op absoluut topniveau. Daarvoor heeft zij als lid van de Zwemverenging Aquarijn vele uren getraind; in clubverband, maar ook individueel. Tot haar besluit eind 2008 om met de topsport te stoppen heeft Chantal meer dan 45 nationale titels op diverse afstanden weten te behalen; daarnaast behaalde zij meer dan 80 overwinningen op internationale wedstrijden waaronder Europese en Wereldkampioenschappen. Haar meest in het oog springende prestaties waren de deelnames aan de Paralympics in Sydney 2000, Athene 2004 en Beijing 2008.
Na een ernstige schouderblessure in 2005/2006 wist Chantal zich aan de top terug te vechten. Na mooie resultaten op het WK in Zuid Afrika van december 2006 (o.a. een zilveren medaille) en het gevolgde vormbehoud kon zij deelname aan de Paralympics Beijing zekerstellen. In 2004 won Chantal te Athene al een bronzen medaille op de 100 meter rugslag en ook in 2008 behaalde zij in Beijing op deze afstand brons!
Haar prestaties zijn in Nieuwegein niet ongemerkt gebleven. Zij werd vijf maal benoemd tot Sportvrouw van het jaar en in 2009 bij het afsluiten van haar sportcarrière ontving zij de Sportaward van Nieuwegein.

Seizoen 2007-2008: Angelique de Vroome en Sabine de Vroome

Bij hun afscheid op 5 juli 2008 ontvangen Angélique en Sabine de Memoriaal wegens:

  • Het leiden van de commissie Schoonspringen, zowel topsport als breedtesport, voor een periode van respectievelijk 22 en 16 jaar.
  • Naast het geven van trainingen waren ze ook druk met het coachen bij wedstrijden en het organiseren van wedstrijden.
  • De dames hebben de afdeling Schoonspringen meerdere malen tot beste club van Nederland gebracht. daarnaast is Angélique meerdere malen gekozen tot de beste coach van Nederland.
  • Angélique en Sabine hebben diverse springers(sters) Nederlands Kampioen zien worden. Ze hebben springers(sters) begeleid op EK’s, EJK’s en WJK’s met als beste prestatie een 6de plaats voor Bianca Van Os-Ban op het EK in Berlijn.
Seizoen 2005-2006: Dick van Weelden

Bij zijn afscheid kreeg Dick van Weelden de memoriaal uitgereikt voor:

  • Het opbouwen van de wedstrijdafdeling van de C-competitie naar de A-competitie.
  • Het begeleiden van diverse zwemmers en zwemsters naar de NJK, EJK en de Olympische Spelen, hierbij rekening houdend met de breedtesporters en scouting van jeugdige talenten.
Seizoen 2004-2005: Waterpolo Team Heren 2

Wegens een ononderbroken reeks van promoties van de laagste klasse Kring tot de hoogste Districtsklasse.

Seizoen 2003-2004: Bianca van Os-Bán

Bij haar afscheid tijdens de Cubkampioenschappen werd Bianca de eerste die de Toon van Haaren Memoriaal in ontvangst mocht nemen. Bianca heeft op het gebied van Schoonspringen Aquarijn op de Nederlandse kaart gezet. Zij heeft 46 Nationale titels behaald, werd 4de bij de WJK in 1993 en behaalde een 6de plaats op de EK in 2002.