Na het C-diploma kunnen de kinderen verder gaan met de lessen voor zwemvaardigheid en de keuzeonderdelen. De zwemvaardigheidslessen zijn een vervolg op het Zwem-ABC. Hier wordt dieper ingegaan op de verschillende zwemtechnieken en er wordt meer gewerkt aan de conditie en ademhaling. Nadat het diploma Zwemvaardigheid 1 is behaald kunnen de kinderen naast Zwemvaardigheid 2 een keuzeonderdeel kiezen: Snorkelen, Springen van de plank, Survival, Synchroonzwemmen, Waterpolo en Wereldzwemslagen.

Zwemvaardigheid en keuzeonderdelen

De zwemvaardigheiddiploma’s zijn een vervolg op het Zwem-ABC. Wij verwachten dan ook dat uw kind in het bezit is van een C diploma. In voorkomende gevallen kan uw kind met een B diploma wel instromen. Uw kind gaat dan op woensdag voor zwemvaardigheid 1 oefenen en op vrijdag voor het C diploma. Na het behalen van het C diploma gaat uw kind op woensdag en zaterdag voor zwemvaardigheid 1 zwemmen.
Bij zwemvaardigheid worden de techniek, ademhaling en conditie verbeterd en er worden nieuwe dingen bijgeleerd. Bij deze diploma’s wordt er dieper op de zwemslagen ingegaan. Na het behalen van het zwemvaardigheid 1 diploma kan er een keuzeonderdeel gekozen worden.
Voor elk onderdeel kan uw kind 3 diploma’s behalen, dat zijn dus totaal 21 diploma’s! Als je naast zwemvaardigheid 1 het snorkeldiploma 1 hebt behaald dan mag je ook kiezen voor duiken.Bij de zwemvaardigheidsafdeling van Aquarijn staat “plezier in de les” altijd voorop.

Lessen
De zwemvaardigheidslessen duren 2 maal 40 minuten en vinden deels op woensdag tussen 17.30 uur en 20.00 en deels op zaterdag tussen 8.40 en 11.00 uur plaats. Met ongeveer 10 kinderen oefenen ze in verschillende groepen. De vorderingen van elk kind zijn individueel bepaald. Denk hierbij aan zaken als: aanvangsleeftijd, karakter, motivatie, fysieke gesteldheid (aanleg) en regelmaat in het bezoek van de les. Deze zaken bepalen in grote mate de “trainingsgeschiktheid” van uw kind en zijn dus van invloed op de duur van de opleiding.

Volwassenen
Bij Opleidingen is het voor volwassenen, 18 jaar en ouder, mogelijk om één keer per week op vrijdagavond te komen zwemmen onder begeleiding van een trainer. De lestijd is van 20.00 tot 21.00 uur en vindt plaats in het doelgroepenbad van zwembad Merwestein.
Lees hier meer over dit zwemuurtje!

Kosten voor de zwemlessen zwemvaardigheid:
De contributie voor de zwemlessen voor zwemvaardigheid en de keuzeonderdelen kan jaarlijks wijzigen.
Klik hier voor het laatste contributieoverzicht.

ALGEMENE GANG VAN ZAKEN

 • Vanaf 10 min. voor aanvang van de les mag uw kind zich omkleden.
 • In de kerst- en zomervakanties vinden er geen zwemlessen plaats. Alsmede op alle officieel erkende feestdagen. Ook in de korte schoolvakanties gaan de lessen niet door. Er is dan de mogelijkheid om in Merwestein te komen familiezwemmen. Dit houdt in dat uw kind samen met moeder, vader en broers en/of zusters kan komen zwemmen.
  Klik hier voor de agenda
 • Om de lessen van uw kind zo prettig mogelijk te maken kunt u zelf veel doen namelijk:
  – Zorg dat voor de zwemles relevante omstandigheden bij de zwemonderwijzer bekend worden. Bepaalde ziektes en of handicaps, fysieke en of mentale beperkingen, ingrijpende gebeurtenissen (bijv. in de sloot gevallen)
  – Benader uw kind altijd positief. Het doet tenslotte zijn/haar best.
  – Vergelijk niet met andere kinderen maar kijk naar uw kind en zijn/haar mogelijkheden.
  – Stimuleer uw kind. Samen een bezoekje aan het bad en dan samen spelen en genieten in en bij het water vindt elk kind prettig.
 • De kinderen worden eerst ingedeeld bij het onderdeel zwemvaardigheid 1 instroomgroep. Hier wordt de basis gelegd die nodig is om de kinderen op een prettige manier te laten doorstromen naar zwemvaardigheid 1. Op woensdag én op zaterdag hebben ze dan 40 minuten les. Voor dit onderdeel leren de kinderen diverse nieuwe zwemslagen, zwemtechnieken en wordt er aan de conditie gewerkt. Dit maakt het best een zwaar onderdeel. Zodra de kinderen er aan toe zijn gaan ze vanuit de zwemvaardigheid 1 instroomgroep zwemmen bij zwemvaardigheid 1. Nadat het diploma zwemvaardigheid 1 is behaald worden de kinderen automatisch ingedeeld bij zwemvaardigheid 2. Voor de andere 40 minuten kan het kind een keuze maken uit de volgende onderdelen: Duiken, Snorkelen, Springen van de plank, Survival, Synchroonzwemmen, Waterpolo en Wereldzwemslagen.

Indien u ideeën, vragen en/of klachten heeft, verzoeken wij u deze bekend te maken. Wij zullen dan, zo mogelijk, actie ondernemen.
U kunt mailen naar: opleidingen@aquarijn.nl


ZWEMVAARDIGHEID EN KEUZEONDERDELEN

Duiken (DK)
Als de kinderen de basis hebben van de diploma’s zwemvaardigheid 1 en snorkelen 1 kunnen ze het onderdeel duiken kiezen. Met een duikfles op je rug naar de diepte van het zwembad. Dat is best spannend. Klik hier voor meer info!

Snorkelen (SN)
Iedereen kan zich bij snorkelen wel een voorstelling maken. De kinderen leren hier in het begin vooral om goed met het materiaal om te gaan. Hoe zet ik mijn duikbril op en hoe haal ik adem door de snorkel. Het is nog lastig genoeg. Daarnaast leren de kinderen allerlei oefeningen, bijvoorbeeld een hoekduik, een koprol en diverse manieren van het te water gaan.

Springen van de plank (SP)
Bij dit onderdeel leren de kinderen diverse sprongen en oefeningen van de kant en van de 1-meterplank. Om een goede nette sprong te maken is best moeilijk. Het is de bedoeling om met zo min mogelijk spetters in het water te komen. Dit is een technisch onderdeel.

Survival (SV)
Hierbij leert uw kind om vooral zichzelf en anderen te redden onder allerlei omstandigheden in het water en vanaf de kant. Bij dit onderdeel wordt er veel met kleren aan gezwommen. Het is leerzaam en leuk maar ook best wel zwaar.

Synchroonzwemmen (SZ)
Dit is een technisch onderdeel. Wat dacht u van een balletbeen? Liggend op het water het been met mooie gestrekte tenen langs het andere been tot de knie optrekken en daarna uitstrekken. Blijf dan maar eens netjes aan de wateroppervlakte liggen.

Waterpolo (WP)
De kinderen leren hier bijvoorbeeld de polocrawl; borstcrawl met de bal. Ook leren ze diverse methodes om de bal uit het water op te pakken en te gooien. Ze leren ook schieten op een doel!

Wereldzwemslagen (WS)
Dit onderdeel kan uw kind het beste pas kiezen als het zwemvaardigheidsdiploma 2 is behaald.
Northern kick, Spaanse slag en de Trudgeon zijn slagen die bij dit onderdeel geleerd worden. Sierlijk beweegt uw kind zich door het water. Dit is een rustig en mooi onderdeel, maar onderschat het niet, het valt soms niet mee!

Zwemvaardigheid (ZV)
Een logisch vervolg op het C-diploma. Dit onderdeel bevat veel elementen.
* bekende slagen zoals de schoolslag en borstcrawl worden verbeterd en moeten over een langere afstand worden gezwommen.
* nieuwe slagen worden geleerd bijvoorbeeld de samengestelde rugslag en de vlinderslag.
Ook zitten er elementen in van de keuzeonderdelen bijvoorbeeld survival (gekleed zwemmen),
waterpolo (polocrawl) en synchroonzwemmen (wrikken).

Heeft u nog vragen, of wilt u (of uw kind) een keer komen kijken of meedoen dan kunt u altijd contact opnemen met
de coördinator ZV, Leonie Heemstra via het mailadres: opleidingen@aquarijn.nl