Verslag Kamp Opleidingen 2021
Vrijdag 3 september

Verzamelen was dit jaar bij de Lidl in Ede. We konden pas vanaf 16:30 uur bij de locatie terecht, vandaar. Met acht kampbegeleiders en vier winkelkarren gingen we aan de slag. Die vier winkelkarren kwamen vol, dat was geen enkel probleem. Als alle karren zijn geleegd en in de bus van één van de begeleiders geladen zijn, kunnen we naar de locatie.

Een nieuwe locatie voor sommigen van de begeleiders. Alleen Suzanne, Hans en René waren hier een keer geweest om te kijken en om een route uit te zetten. Daarover later meer. Het was nu tijd om de taken te verdelen. Boodschappen moesten worden opgeruimd. De locatie moest versierd worden en de feestverlichting opgehangen. Trudy stortte zich op het eten voor de aanwezigen. Er werden al spellen uitgezet voor de avond.

De eerste gasten kwamen al om 18:30 uur en de tweede groep kwam om 19:00 uur. De slaapzalen werden bezet en slaapplaatsen opgemaakt. Daarna buiten verzamelen.
Na het welkomstwoord door Leonie werd er uitleg gegeven over het rodedraadspel dit weekend
‘Ik hou van Holland’. Tevens werd duidelijk gemaakt waarom er een rad klaarstond op tafel. Als de teams goed hun best deden mochten ze vaker aan het rad draaien om zo extra punten te verdienen. Ook konden de punten gehalveerd worden.

Het eerste spel van dit weekend kon beginnen, het identiteitskaartenspel. Voor elke aanwezige kampganger was een identiteitskaart gemaakt. Door dit spel kwam je erachter in welk team je was ingedeeld. Elk team had een naam van een Nederlandse provincie. Dit spel was redelijk snel klaar. Nu de zes teams bekend waren, moesten de teams een yell bedenken.

Inmiddels was ook, na een melding aan de brandweer, het kampvuur aangestoken. Altijd weer leuk om te zien hoeveel aandacht dat krijgt van de kampgangers. Na een drankje en een hapje werd er overgegaan naar een nachtspel, laser gamen. Elke keer twee teams tegen elkaar. Aangezien niet alle teams tegelijk het spel konden spelen waren er binnen spellen opgebouwd om te spelen zolang je niet kon laser gamen. Zo was er 4 op een rij, ringwerpen en het spiraal. Nadat iedereen een keer het lasergamen had gedaan, was het tijd om naar bed te gaan. Morgen weer vroeg op en er stond de kampgangers een zware dag te wachten.

Zaterdag 4 september

Het was voor de kampleiding vroeg opstaan. Ze moesten om 07:30 uur ontbijten. De kampgangers mochten wat langer slapen, maar moesten ook op tijd klaar zitten voor het ontbijt, namelijk 08:00 uur. In beide gevallen werd het allemaal iets later.

Na het ontbijt van de kampleiding ging een gedeelte daarvan een en ander uitzetten voor de spellen op het grasveld voor de accommodatie. De kampgangers konden na het ontbijt meteen door naar het vlaggetjesspel. De bedoeling van het spel is dat de kinderen de 6 vlaggen van hun eigen provincie bemachtigen. Tijdens een hapje en een drankje werd het volgende spel opgebouwd, Levend Ganzenbord, met lunch. Het doel is om zo snel mogelijk het einde te halen. Tussendoor moesten er wel allerlei opdrachten uitgevoerd worden. Ook was er tijd ingeruimd om op diverse plekken iets te eten of te drinken te krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koekhappen, een krentenbol en poffertjes.

Had je na het spel nog trek dan werden er nog broodjes gesmeerd en belegd. Hierna hadden de kampgangers wat tijd voor zich zelf. Hans en René gingen een route uitzetten in het bos voor het volgende spel, klootschieten. Twee teams moesten het tegen elkaar opnemen. Het is de bedoeling om met zo min mogelijk worpen de eindstreep te halen.

Hierna was er tijd om te douchen. De BBQ was inmiddels al op temperatuur dus er kon gegeten worden. Naast de gebruikelijke frikadellen, hamburgers en sateetjes was er stokbrood, komkommers, tomaatjes e.d. Ook werden er frites gebakken. Er was genoeg voor iedereen en ook de chefkoks werden niet vergeten.

De spelletjes op de zaterdagavond stonden in het teken van het tv-programma ‘ik hou van Holland’. Enkele vaste spellen van dit tv-programma werden gespeeld. Denk daarbij aan; plaatsnaam raden, woordslang, BN’ers raden aan de hand van aanwijzingen en rijtjes raden. Tussen de spellen door moesten er ook liedjes geraden worden. Natuurlijk waren er deze avond ook hapjes en drankjes voor de kampgangers en de kampleiding. Voor wie daar zin in had was er ook nog een nachtspel, Levend wat ben ik? De kampgangers liepen met een sticker op hun voorhoofd en konden aan de leiding vragen stellen die alleen met Ja of Nee beantwoord mochten worden. Zo moesten zij er achter komen wat ze zijn. Na dit spel was het echt tijd om te gaan slapen.

Zondag 5 september

Het ontbijt werd, voor zowel de leiding als voor de kampgangers, later dan gepland. Nadat de kampleiding gegeten had konden enkelen zich bezighouden met het opbouwen van de spellen voor deze morgen. Dat waren, voor de pauze: levend scrabble, een estafette en klompen gooien. Na de pauze begon het natte gedeelte van de spellen. Door het spelen van de volgende spellen kon je dus nat worden. De spellen waren: oberrace, regenpijprace en trefbal met watersplashballen.
Ook kampleiding moest er aan geloven

Na deze spellen was het tijd om jezelf droog te maken, je spullen bij elkaar te rapen en naar buiten te brengen. Voor de lunch waren nog producten opgebakken die waren overgebleven van de BBQ. Verder werd alles op tafel gezet wat op mocht. Na de lunch was de prijsuitreiking van het kampweekend.

De kampcommissie bestaande uit Jolanda, Leonie, Petra, Suzanne, Trudy, Hans en René kon ook dit jaar weer rekenen op een vaste groep begeleiders van het kamp Opleidingen, namelijk Alice, Ida, Johanna, Joyce, Theo en Tom. Zij werden bedankt voor hun inzet dit weekend. Ook een woord van dank aan DubbelBsound voor het gratis ter beschikking stellen van geluidsapparatuur en de friteuse.

Volgend jaar gaan we weer terug naar de Woudegge te Otterlo. Deze locatie heeft het voordeel dat het iets groter is en het heeft een stuk bos naast de locatie. Dat heeft volgens de kampcommissie wel een pré. Het kamp in 2022 is van 2 t/m 4 september.

Een link met alle foto’s van het kampweekend is inmiddels verstuurd aan (de ouders/verzorgers van) de kampgangers en aan de kampbegeleiders.

Foto’s en verslag; Theo Heemstra