Zwemvereniging Aquarijn ontstond op 1 januari 1971 uit een samenvoeging van de Jutphase zwemvereniging Aquarijn en de Vreeswijkse zwem- en polovereniging De Watertor.
De Watertor, waarvan we na 30 jaar het beeldmerk nog steeds in het verenigingslogo terugvinden, werd opgericht op 20 juni 1933. De Vreeswijkse zwemlustigen beschikten over de zwem- en badinrichting De Lek, dat zich bevond in de vluchthaven van de oude schipbrug. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog zodanig beschadigd, dat herstel niet meer mogelijk was. De oorlog maakte voor lange tijd een einde aan De Watertor. Pas op 1 april 1960 werd de vereniging opnieuw opgericht, nadat de gemeenteraad van Vreeswijk besluit een nieuw zwembad – Watergein – aan te leggen aan de Wiersdijk. Dit bad heeft inmiddels een nieuwe bestemming gekregen als de in Nieuwegein-Zuid bekende bouwspeeltuin.

De voormalige Jutphase fusiepartner Aquarijn werd pas opgericht op 12 januari 1970. Eén van de voorlopers was zwemvereniging ‘De Liesbosch’ dat gebruik maakte van het gelijknamige bad aan het Merwedekanaal, dat op 12 mei 1927 in gebruik werd genomen. Een modelzweminrichting van maar liefst 100 meter lengte (!) en een 10-meter-toren. Het thuisbad van de Algemene Zwemvereniging Aquarijn was De Schoolslag aan de Mgr. Van Heukelumstraat, dat begin 1970 open ging. Dit bad was evenwel 5 meter te kort voor officiële wedstrijden en diplomazwemmen. Het toenmalige Aquarijn kreeg zo’n toestroom van leden dat al in april 1970 een ledenstop werd afgekondigd voor de opleiding van het A- en B-diploma.

De vorming van Nieuwegein uit de voormalige dorpen Jutphaas en Vreeswijk was de directe aanleiding tot de vorming van een streekzwemvereniging. Van beide bloedgroepen herkennen we nog de naam, respectievelijk de afbeelding van de watertor. Aquarijn heeft Sportcomplex Merwestein als zijn thuishaven. Het beschikt hier over twee 25-meter wedstrijdbaden en een toplocatie voor nationale en internationale wedstrijden. De vereniging is trots op haar leden en afdelingen, waarvan er een aantal op nationaal en internationaal niveau presteert.

Clubkamp 1987 Aquarijn, te Nieuwegein