Zwemdiploma A

Het Zwemdiploma A bestaat uit verschillende niveaus. Wat er aan jouw kind wordt geleerd in de verschillende niveaus wordt hieronder beschreven. Het is leuk als je voordat jouw kind naar dat niveau gaat het desbetreffende stukje voorleest. Je kunt jouw kind zo voorbereiden op het volgende stapje in de opleiding. Als een kind wordt doorgezet naar een volgend niveau dan krijgt het een briefje en een stukje voor de dolfijn.

Niveau 1: Wennen, watervrij & drijven

Waar: ondiep gedeelte
Voor de eerste keer naar zwemles! Spannend hoor! Hoe zal dat toch zijn? Let maar eens op, dan weet je er al wat van. Als je omgekleed bent wacht je bij het verzamelpunt. Dan komt de lesgever jullie (want er zijn nog meer kinderen) halen en ga je douchen en dan naar je badje. Eerst even voelen hoe nat het is en hoe warm. Daarna mag je lekker in het water. En als je nu denkt dat we gelijk gaan zwemmen heb je het helemaal mis. We gaan gewoon lekker spelen. Fijn zingen, springen, huppelen, spetteren, vallen en opstaan. Dat is wat we eerst gaan doen. Zo kun je goed wennen aan het water. Je leert dat je ook onder water uit moeten blijven ademen door mooie bellen onder water te blazen. Daarna gaan we hele rustige dingen doen. Drijven noemen we dat. Als je heel stil bent in het water, is het water ook rustig. Als je dan heel rustig gaat liggen kan het water jou dragen! Echt waar! Dat gaan we proberen. Je mag ook bij het diepere deel van het zwembad in het water springen. Je gaat misschien even helemaal koppie onder, maar niet schrikken hoor, de lesgever vangt je op. De lesgever vertelt ook nog wat over het zwemmen in het volgende groepje. Als iets niet gelijk lukt moet je niet opgeven maar het gewoon nog eens proberen. De lesgever helpt jou daarbij. VEEL PLEZIER!

Niveau 2: Aanleren beenslagen

Waar: ondiep gedeelte (heupdiep)
In deze groep ga je echt leren zwemmen met je benen. Op je buik en rug drijven kun je al. Nu ga je leren wat je met je benen en voeten moet doen om vooruit te komen in het water. Dit kan met verschillende slagen maar wat we veel zullen oefenen is het “vissenstaartje”. Dat is best lastig: “Als je op je buik ligt moet je met je hakken naar je billen bij elkaar komen en je tenen naar buiten draaien” Nou laat je lesgever jou maar eens helpen! Elke keer gaat het dan iets beter. We oefenen dit veel, want om te zwemmen heb je sterke benen nodig. Dit leren we ook op je rug. Gelukkig doen we elke les nog andere dingen, duiken als een dolfijn, onder water spelletjes en leren we spetters maken met onze benen. Oh ja, we zwemmen ook nog onder water door een hoepel heen. Je moet wel je ogen open houden hoor, anders zwem je er misschien wel langs! SUCCES!

Niveau 3: aanleren combinatie en verfijnen zwemslagen

Waar: borstdiep
Als je in dit groepje komt schrik je nergens meer van. In dit bad leer je om met je benen en armen samen te zwemmen met jouw gezicht uit het water. Je leert om met je kin op het water te zwemmen. Daarnaast wordt het tijd dat je de borst en rugcrawl leert. Dit alles is best moeilijk. Als je het pas geleerd hebt moet je er nog heel goed bij nadenken, maar het gaat vanzelf steeds beter. Gewoon veel oefenen en goed luisteren naar de hulp van de lesgever. En tussendoor doen we weer allerlei andere dingen. Soms gaan we in het diepe bad springen en een klein stukje zwemmen. Ook gaan we nu door het gat in het kleine zeil heen zwemmen. ZET HEM OP HE!

Niveau 4: Verfijnen zwemslagen

Waar: in diep water
Het is je dus toch gelukt om al die ingewikkelde zwemslagen te leren. Goed zo! Nu naar het diepe bad. In diep water kun je niet even gaan staan met je voeten op de grond. Daar is wel een trucje voor: watertrappen, dan kun je op één plaats in het water blijven. Verder gaan we hier steeds mooier en verder zwemmen. Ook gaan we verder met de borst- en rugcrawl en mag je door een gat in het grote zeil heen zwemmen. Dit is het laatste groepje voordat je diploma gaat zwemmen. Na een poosje mag je met kleren aan gaan zwemmen. Proefzwemmen gebeurt tijdens de kijkles. Als alles goed gaat krijg je een briefje dat je mag afzwemmen. Dan mag jij iedereen uitnodigen om te komen kijken, want dan is het echt FEEST HOOR!

B/C-PAKKET;
Voor leden die bij Aquarijn Opleidingen hun A-diploma hebben behaald, is er het B/C-pakket. Klik hier voor meer informatie over het B/C-pakket.

Kledingeisen bij A
  • Badkleding
  • T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen,
  • lange broek (Een broek die naadloos aansluit op de huid is niet toegestaan)
  • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool (bijvoorbeeld surfschoenen) zijn niet toegestaan)