Algemene informatie

Tijdens het Zwem-ABC / Diploma zwemmen leren de kinderen de kinderen de basistechnieken van het zwemmen. Ze moeten tijdens het afzwemmen aantonen dat ze deze dat ze deze basistechnieken beheersen en krijgen dan een diploma. Na het behalen van de drie diploma’s (A, B en C) hebben de kinderen als het ware een paspoort waarmee ze kunnen aantonen dat ze veilig zijn in het water en kunnen deelnemen aan verschillende watersportactiviteiten.

Update; De lestijden voor de zwemlessen zijn, in verband met de verbouwing van Merwestein, tijdelijk aangepast.

De A-lessen van het diploma zwemmen vinden plaats in zwembad Merwestein aan het Merweplein 1 te Nieuwegein. De lessen duren 40 minuten en worden gegeven op:
woensdag;
Bad 1 t/m 4; van 18.15 tot 18.55 uur in het doelgroepenbad.
vrijdag;
Bad 1 t/m 4; van 17.50 tot 18.30 uur in het doelgroepenbad.
zaterdag;
Bad 1 t/m 4; van 08.35 tot 09.15 uur in het doelgroepenbad.

Met ongeveer 12 kinderen en minimaal 2 lesgevers wordt er geoefend in 4 verschillende niveaugroepen. De kinderen worden individueel doorgezet naar een volgend niveau. Aansluitend kunnen zij door naar de B-groep met ongeveer 10 kinderen per groep. Deze lessen vinden ook plaats in zwembad Merwestein op vrijdagavond van 18.30 tot 19.15 uur. Daarna kunnen ze door naar de C-groep. Ook deze lessen vinden plaats op vrijdagavond, dezelfde tijd als B.

Meer informatie over de zwemlessen kun je ook vinden op de site allesoverzwemles.nl

Vaardigheden die onderdeel zijn van de lessen

Zonder angst (en veilig) met water kunnen omgaan: Tijdens de opleiding krijgen niet alleen de traditionele zwemslagen de aandacht. Daar zwembaden tegenwoordig meer “zwemspeeltuinen” zijn, is het belangrijk om extra zwemvaardigheden te leren. Denk hierbij aan: survival (met kleding; hoe kom je aan de kant), te water gaan (voorovervallen; onder water gaan/zijn; ademhaling en oriëntatie) en verschillende vormen van drijven.

Individuele doorstromingsmogelijkheden

De vorderingen van een kind zijn sterk individueel bepaald. Denk hierbij aan zaken als: aanvangsleeftijd, karakter, motivatie, fysieke gesteldheid (aanleg), regelmaat in het bezoeken van de lessen en extra zwembadbezoeken. Deze zaken bepalen in grote mate de “trainingsgeschiktheid” van uw kind en zijn dus van invloed op de duur van de opleiding.

Plezier hebben bij het leren zwemmen

Om het leerproces te bevorderen is het met plezier naar de lessen gaan een voorwaarde. De kinderen zijn bij aanvang van de lessen meestal rond de 5 jaar. Bij het leren zwemmen proberen we daarom zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld van het jonge kind. De vaardigheden worden op speelse wijze aangeleerd. Het speelse element komt tijdens de gehele opleiding terug en is belangrijk voor de motivatie.

Hygiëne

Hygiëne in een zwembad is heel belangrijk. We zijn daar met z’n allen verantwoordelijk voor. Een uitdrukkelijk verzoek is dan ook niet met schoenen in de douches of zwemzaal te komen. Badslippers of overschoentjes bieden hier uitkomst. Uw kind het toilet laten bezoeken voor de zwemles is noodzakelijk, daar het water de aandrang bevordert met alle gevolgen van dien.

Uw bijdrage aan een fijne lesperiode

Om de lessen van uw kind zo prettig mogelijk te maken kunt u zelf veel doen namelijk: Zorg dat voor de zwemles relevante omstandigheden bij de zwemonderwijzer bekend worden. Bepaalde ziektes en of handicaps, fysieke en of mentale beperkingen, ingrijpende gebeurtenissen (bijv. in de sloot gevallen). Benader uw kind altijd positief. Het doet tenslotte zijn/haar best. Vergelijk niet met andere kinderen maar kijk naar uw kind en zijn/haar mogelijkheden. Stimuleer uw kind. Samen een bezoekje aan het bad en dan samen spelen en genieten in en bij het water vindt elk kind prettig.

Ideeën en/of klachten

Indien u ideeën, vragen en/of klachten heeft, verzoeken wij u deze bekend te maken. Wij zullen dan, zo mogelijk, actie ondernemen. U kunt mailen naar: [email protected]