LESSEN VOOR HET A-DIPLOMA:

Tijdens het Zwem-ABC / Diploma zwemmen leren de kinderen de kinderen de basistechnieken van het zwemmen. Ze moeten tijdens het afzwemmen aantonen dat ze deze dat ze deze basistechnieken beheersen en krijgen dan een diploma. Na het behalen van de drie diploma’s (A, B en C) hebben de kinderen als het ware een paspoort waarmee ze kunnen aantonen dat ze veilig zijn in het water en kunnen deelnemen aan verschillende watersportactiviteiten.

De A-lessen van het diploma zwemmen vinden plaats in zwembad Merwestein aan het Merweplein 1 te Nieuwegein. De lessen duren 40 minuten en worden gegeven op:
woensdag; Bad 1 tot en met 4 tussen 18.00 en 18.40 uur in het doelgroepenbad.
vrijdag; Bad 1 tot en met 4 tussen 19.00 en 19.40 uur in het doelgroepenbad.
zaterdag; Bad 1 tot en met 4 tussen 8.00 tot 8.40 uur in het doelgroepenbad.

Met ongeveer 12 kinderen en minimaal 2 lesgevers wordt er geoefend in 4 verschillende niveaugroepen. De kinderen worden individueel doorgezet naar een volgend niveau.Aansluitend kunnen zij door naar de B-groep met ongeveer 10 kinderen per groep. Deze lessen vinden ook plaats in zwembad Merwestein op vrijdagavond van 18.15 tot 18.55 uur. Daarna kunnen ze door naar de C-groep. Ook deze lessen vinden plaats op vrijdagavond, dezelfde tijd als B.

De volgende vaardigheden zijn onderdeel van de lessen:
Zonder angst (en veilig) met water kunnen omgaan: Tijdens de opleiding krijgen niet alleen de traditionele zwemslagen de aandacht. Daar zwembaden tegenwoordig meer “zwemspeeltuinen” zijn, is het belangrijk om extra zwemvaardigheden te leren. Denk hierbij aan: survival (met kleding; hoe kom je aan de kant), te water gaan (voorovervallen; onder water gaan/zijn; ademhaling en oriëntatie) en verschillende vormen van drijven.

Individuele doorstromingsmogelijkheden:
De vorderingen van een kind zijn sterk individueel bepaald. Denk hierbij aan zaken als: aanvangsleeftijd, karakter, motivatie, fysieke gesteldheid (aanleg), regelmaat in het bezoeken van de lessen en extra zwembadbezoeken. Deze zaken bepalen in grote mate de “trainingsgeschiktheid” van uw kind en zijn dus van invloed op de duur van de opleiding.

Plezier hebben bij het leren zwemmen:
Om het leerproces te bevorderen is het met plezier naar de lessen gaan een voorwaarde. De kinderen zijn bij aanvang van de lessen meestal rond de 5 jaar. Bij het leren zwemmen proberen we daarom zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leef- en denkwereld van het jonge kind. De vaardigheden worden op speelse wijze aangeleerd. Het speelse element komt tijdens de gehele opleiding terug en is belangrijk voor de motivatie.

Kosten voor de zwemlessen:
De contributie voor zwemlessen voor het A, B of C diploma kan jaarlijks wijzigen.
Klik hier voor het laatste contributie overzicht.

Kijkdagen:
Wij bieden u de mogelijkheid om bij de A-lessen de vorderingen van uw kind te zien. Deze kijklessen vinden plaats tijdens de lessen van uw kind(eren). De data vindt u in de agenda die u heeft ontvangen of kijk op de site. De laatste 10 min. van de kijkles heeft u gelegenheid vragen te stellen aan de lesgever. Buiten deze vaste dagen zijn er geen andere mogelijkheden tot het bijwonen van een les.
Als u de lesgever tussentijds wilt spreken over dringende zaken dan kunt u een gesprek aanvragen.
Klik hier voor de agenda

Hygiëne: Hygiëne in een zwembad is heel belangrijk. We zijn daar met z’n allen verantwoordelijk voor. Een uitdrukkelijk verzoek is dan ook niet met schoenen in de douches of zwemzaal te komen. Badslippers of overschoentjes bieden hier uitkomst. Uw kind het toilet laten bezoeken voor de zwemles is noodzakelijk, daar het water de aandrang bevordert met alle gevolgen van dien.

Vakantie en feestdagen:
In de kerst- en zomervakanties vinden er geen zwemlessen plaats. Zo ook op alle officieel erkende feestdagen. Ook in de korte schoolvakanties gaan de lessen niet door. Er is dan de mogelijkheid om in Merwestein te komen familiezwemmen. Dit houdt in dat uw kind samen met moeder, vader en broers en/of zusters kan komen zwemmen.

Uw bijdrage aan een fijne lesperiode:
Om de lessen van uw kind zo prettig mogelijk te maken kunt u zelf veel doen namelijk: Zorg dat voor de zwemles relevante omstandigheden bij de zwemonderwijzer bekend worden. Bepaalde ziektes en of handicaps, fysieke en of mentale beperkingen, ingrijpende gebeurtenissen (bijv. in de sloot gevallen). Benader uw kind altijd positief. Het doet tenslotte zijn/haar best. Vergelijk niet met andere kinderen maar kijk naar uw kind en zijn/haar mogelijkheden. Stimuleer uw kind. Samen een bezoekje aan het bad en dan samen spelen en genieten in en bij het water vindt elk kind prettig.

Ideeën en/of klachten:
Indien u ideeën, vragen en/of klachten heeft, verzoeken wij u deze bekend te maken. Wij zullen dan, zo mogelijk, actie ondernemen.
U kunt mailen naar: [email protected]

NIVEAU OVERZICHT
Wat er aan uw kind wordt geleerd in de verschillende niveaus wordt hieronder beschreven. Het is leuk als u voordat uw kind naar dat niveau gaat het desbetreffende stukje voorleest. U kunt uw kind zo voorbereiden op het volgende stapje in de opleiding. Als een kind wordt doorgezet naar een volgend niveau dan krijgt het een briefje en een stukje voor de dolfijn.

Niveau 1: Wennen, watervrij, drijven.
Waar: ondiep gedeelte
Voor de eerste keer naar zwemles! Spannend hoor! Hoe zal dat toch zijn? Let maar eens op, dan weet je er al wat van. Als je omgekleed bent wacht je bij het verzamelpunt. Dan komt de lesgever jullie (want er zijn nog meer kinderen) halen en ga je douchen en dan naar je badje. Eerst even voelen hoe nat het is en hoe warm. Daarna mag je lekker in het water. En als je nu denkt dat we gelijk gaan zwemmen heb je het helemaal mis. We gaan gewoon lekker spelen. Fijn zingen, springen, huppelen, spetteren, vallen en opstaan. Dat is wat we eerst gaan doen. Zo kun je goed wennen aan het water. Je leert dat je ook onder water uit moeten blijven ademen door mooie bellen onder water te blazen. Daarna gaan we hele rustige dingen doen. Drijven noemen we dat. Als je heel stil bent in het water, is het water ook rustig. Als je dan heel rustig gaat liggen kan het water jou dragen! Echt waar! Dat gaan we proberen. Je mag ook bij het diepere deel van het zwembad in het water springen. Je gaat misschien even helemaal koppie onder, maar niet schrikken hoor, de lesgever vangt je op. De lesgever vertelt ook nog wat over het zwemmen in het volgende groepje. Als iets niet gelijk lukt moet je niet opgeven maar het gewoon nog eens proberen. De lesgever helpt jou daarbij. VEEL PLEZIER!

Niveau 2: Aanleren beenslagen.
Waar: ondiep gedeelte (heupdiep)
In deze groep ga je echt leren zwemmen met je benen. Op je buik en rug drijven kun je al. Nu ga je leren wat je met je benen en voeten moet doen om vooruit te komen in het water. Dit kan met verschillende slagen maar wat we veel zullen oefenen is het “vissenstaartje”. Dat is best lastig: “Als je op je buik ligt moet je met je hakken naar je billen bij elkaar komen en je tenen naar buiten draaien” Nou laat je lesgever jou maar eens helpen! Elke keer gaat het dan iets beter. We oefenen dit veel, want om te zwemmen heb je sterke benen nodig. Dit leren we ook op je rug. Gelukkig doen we elke les nog andere dingen, duiken als een dolfijn, onder water spelletjes en leren we spetters maken met onze benen. Oh ja, we zwemmen ook nog onder water door een hoepel heen. Je moet wel je ogen open houden hoor, anders zwem je er misschien wel langs! SUCCES!

Niveau 3: aanleren combinatie en verfijnen zwemslagen.
Waar: borstdiep
Als je in dit groepje komt schrik je nergens meer van. In dit bad leer je om met je benen en armen samen te zwemmen met jouw gezicht uit het water. Je leert om met je kin op het water te zwemmen. Daarnaast wordt het tijd dat je de borst en rugcrawl leert. Dit alles is best moeilijk. Als je het pas geleerd hebt moet je er nog heel goed bij nadenken, maar het gaat vanzelf steeds beter. Gewoon veel oefenen en goed luisteren naar de hulp van de lesgever. En tussendoor doen we weer allerlei andere dingen. Soms gaan we in het diepe bad springen en een klein stukje zwemmen. Ook gaan we nu door het gat in het kleine zeil heen zwemmen. ZET HEM OP HE!

Niveau 4: Verfijnen zwemslagen.
Waar: in diep water
Het is je dus toch gelukt om al die ingewikkelde zwemslagen te leren. Goed zo! Nu naar het diepe bad. In diep water kun je niet even gaan staan met je voeten op de grond. Daar is wel een trucje voor: watertrappen, dan kun je op één plaats in het water blijven. Verder gaan we hier steeds mooier en verder zwemmen. Ook gaan we verder met de borst- en rugcrawl en mag je door een gat in het grote zeil heen zwemmen. Dit is het laatste groepje voordat je diploma gaat zwemmen. Na een poosje mag je met kleren aan gaan zwemmen. Proefzwemmen gebeurt tijdens de kijkles. Als alles goed gaat krijg je een briefje dat je mag afzwemmen. Dan mag jij iedereen uitnodigen om te komen kijken, want dan is het echt FEEST HOOR!

Kledingeisen bij A:
– Badkleding
– T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen,
– lange broek (broek die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
– Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool (bijvoorbeeld surfschoenen) zijn niet toegestaan)

NA A KOMT B:
Op vrijdagavond, tussen 18.15 en 18.55 uur, mag je komen oefenen voor je B-diploma. Alles wat je tot nog toe kan wordt verder geoefend zodat je het langer volhoudt. Ook leer je er wat nieuwe dingen bij. Goed voor je conditie, goed voor je lenigheid, goed voor je plezier.

Kledingeisen bij B:
– Badkleding
– T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
– Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
– Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool (bijvoorbeeld surfschoenen) zijn niet toegestaan)

NA B KOMT C:
Voor het C-diploma oefenen we ook op vrijdagavond, tussen 18.15 en 18.55 uur. Hier moet je lange banen zwemmen. Onder en over een mat heen en je moet nog meer kleren aan dan bij A en B. Best wel zwaar! Ook hier leer je weer wat nieuwe dingen en ga je de zwemslagen nog meer verfijnen. Als je dit allemaal onder de knie hebt ben je een hele goeie zwemmer. Je kunt nu goed met het water omgaan en bent ook hartstikke VEILIG in het water.

Kledingeisen bij C:
– Badkleding
– T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
– Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
– Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
– Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool (bijvoorbeeld surfschoenen) zijn niet toegestaan)

Ouders opgelet!
Als uw kind mag afzwemmen voor het C-diploma bieden wij u de mogelijkheid om samen met uw kind het examen mee te zwemmen. U zwemt het zelfde programma als uw kind en wordt ook beoordeeld door de examinator. Als alles is gelukt, is er voor u het certificaat: “Samen op examen C”.

ALGEMENE GANG VAN ZAKEN

  • Vanaf 10 min. voor aanvang van de les kunt u uw kind omkleden in de kleedruimte. Ongeveer 5 minuten voor aanvang wordt uw kind opgehaald bij het verzamelpunt.
  • Voorafgaand aan de lessen gaan de kinderen douchen.
  • Bij het doorzetten naar een volgend niveau krijgt uw kind een briefje mee.
  • Het afzwemmen voor het Zwem-ABC vindt 3 keer per jaar plaats in zwembad Merwestein.

Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen met de coördinator ABC, Ellen de Jager via het mailadres: [email protected].

 

Kernwoorden: Zwemles merwestein, ABC Zwemmen Nieuwegein, ABC Zwemmen Merwestein, Zwemles Aquarijn, Zwemmen Nieuwegein, Zwemmen Aquarijn, Zwemmen in Nieuwegein, Zwemles, ABC Zwemmen